Az alapítók
kezdőlapaktualitásokprojectjeinkEsemények a klub életébőltagjainkMagyarországi Rotary Clubok
     
 
Állatorvos Rotary találkozó Baján
2003. szeptember

A klub jelenlegi titkára, Dr. Tálas László korszakos ötletének és professzionális szervezésének, továbbá néhány, a kezdeményezést segítõ klubtársának köszönhetõen, 2003. szeptember 13-14-én létrejött elsõ találkozójuk.A résztvevõk csodálatos másfél napot töltöttek Baján és környékén.

Érsekcsanádon, a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) gemenci tájegységének központjában kezdõdött a találkozó, ahol a vendégeket a község hagyományos népviseleti ruhába öltözött hostess, a hölgyeket virág fogadta.

Dr. Tálas László üdvözlése után Dr. Ódor József a bajai Rotary klub (RC Baja) elnöke köszöntötte a találkozó résztvevõit. A vendégek nevében Pethes György professzor köszönte meg a meghívást és méltatta az egyedülálló ötletet. Ezután Felsõ Barnabás, a DDNP természetvédelmi õre tartott igen élvezetes és rendkívül tartalmas elõadást a régmúlt világ halászati technikáiról, valamint levetítette saját készítésû 25 perces videofilmjét, mely a gemenci térség állat– és növényvilágát mutatta be. Ezt követően kishajóval a kis csapat áthajózott a Veránka szigetre, ahol nagyon kellemes környezetben fogyasztotta el a híres bajai halászlét és túrós csuszát. Az ebéd után 2 lovas fogat várta a társaságot, amelyekkel másfél órás erdőkerülésre" került sor. Itt Barabás Attila erdész segítségével megismerhették a térség növény és állatvilágát.

Este hat óra után indultak egyik fõ programukra, a vadlesre és a szarvasbõgés hallgatására. Papp Attila bajai rotariánus vezetésével felejthetetlen élményekben volt részük. A szarvasbõgés hallgatása mellett, a vaddisznók és különféle vízi madarak késõ esti viselkedését is tanulmányozhatták. Vendégeinket itt is meglepetéssel vártuk, megkóstolhatták a környék egyik legfinomabb rétesét, melyet Érsekcsanádon készítetenek. Vacsoránkat Varga István bajai rotariánus halászcsárdájának különtermében fogyasztottuk el – mely egyben az RC Baja üléseinek is a helye – rendhagyó „intervet" klubülés keretében. Az ülést Dr. Gayer Éva, az RC Sopron-Pannonia RC elnöke nyitotta meg, majd Pethes György – az RC Budapest-Duna tiszteleti tagja folytatta – ismételten méltatta a találkozó ötletét, a szervezést és a találkozó eredményeit. Ehhez valamennyien csatlakoztunk. Dr. Tálas László ismételten megköszönte a jelenlétüket és bajai rotariánus barátainak segítségét, mivel véleménye szerint hiába van egy jó
ötlet és kiváló szervezés, ahhoz segítõtársak és a meghívott jelenlévõk is szükségesek.

A sikeres és örömteli estén Dr. Bicsérdy Gyula javaslatára elhatározták, hogy 2004-ben Hódmezõvásárhelyen megismételik az állatorvos Rotary tagok találkozóját. Az este folyamán hangulatos beszélgetésekre, az egyetemi élmények felelevenítésére, valamint rotary projektek beszámolóira is sor került.

Tálas kolléga részvételünkrõl díszes Igazoló Okiratot adott át részünkre - amelynek elkészítésében a bajai klub soros elnöke Tinusz Tamás segédkezett.

Másnap a találkozó csattanójaként szervezõnk édesapja, id.Dr.Tálas László 43 év után találkozott évfolyamtársnõjével és ballagási párjával, Dr. Gayer Évával. Ez után 3 órás városnézésen vettünk részt - Striegl István tanár úr, szakavatott patrióta vezetésével. Nagy élmény volt az egykori zsinagógában
mûködõ könyvtár meglátogatása, ahol Matkovics Kornél könyvtárigazgató bemutatta a könyvtár közel 500 éves könyveit. Érdekességként említjük meg, hogy a bajai könyvtárban található egy közel fél évezredes állattani vonatkozású könyv is. Késõbb megtekintették a város egyéb nevezetességeit is, köztük az ortodox templomot. Mielõtt búcsút mondtunk egymásnak, megtekintettük a Telcs Ede bajai szobrászmûvész által készített Hüvelyk Matyi szobrot.


A beszámoló alapján látható, hogy egy kiváló ötlet és annak kivitelezése milyen csodálatos élményeket, tartós barátságokat adhat. Többévtizedes elfelejtett emlékek, barátságok kerültek elõ.


A találkozó résztvevõi voltak:
Dr. Bicsérdy Gyula RC Hódmezõvásárhely, Zsuzsa; Dr. Gayer Éva RC Sopron-Pannónia; Dr. Logodi Annamária RC Komárom,Dr. Vida Sándor; Dr. Matisa László RC Pécs; Dr. Pethes György RC Budapest-Duna Éva; Dr. Sulyok Attila RC Szolnok; Dr. Tálas László RC Baja


a találkozó képei: Norvégia